جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج | مسائل متفرقه عمره و حج: سوال بیست و دو

پرسش :

نظر به اینکه ایران اسلامى با صرف هزینه‌هاى هنگفت از بودجۀ بیت المال مسلمین و تقدیم شهداى گرانقدر در راه مبارزه با مواد مخدر از این پدیدۀ خانماسوز جلوگیرى مى‌کند ولى با کمال تأسف انتقال این مواد توسط اندکى از زائرین و دستگیر شدن آنها توسط پلیس سعودى، به همراه تبلیغات مسمومى که در کنار این قضیه به راه مى‌اندازند تمام زحمات فرزندان رشید این مرز و بوم و هزینه‌هاى فراوانى که صرف این کار شده به هدر مى‌رود، از طرف دیگر قوانین سخت کشور عربستان که هر چند ماه یکبار در میادین شهرهاى بزرگ تعدادى از مردم ملیتهاى مختلف را به جرم حمل مواد مخدر گردن مى‌زنند اقدامهاى پیشگیرانه براى حفظ آبرو و حیثیت تشیع و کشور امام زمان (عج) را اجتناب‌ناپذیر مى‌نماید اولاً: عمل این دسته از زائرین از نظر شرع اسلام چه حکمى دارد ثانیاً: سازمان حج و زیارت مى‌تواند پس از تذکر به کلیه زائران در این خصوص، نسبت به افرادى که با علم و اطلاع از چنین عواقب سوئى اقدام به بردن مواد مخدر مى‌کنند، از رفتن آنها به حج در آن سال جلوگیرى کند، یا نه؟ آیا این امر نسبت به کسانى که حج واجب بجا مى‌آورند یا استحبابى یا عمرۀ مفرده تفاوتى دارد یا خیر؟

پاسخ :
در مورد سؤال، سازمان حج باید تذکّرات لازم را بدهد و اما ممانعت از تشرّف به حج واجب جایز نیست و از حج و عمره مستحب نیز جواز آن بعنوان مجازات مشکل است.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.