جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | اجرت نایب: سوال دو

پرسش :

شخصى را جهت اعمال حج اجیر مى‌کنند، مقدارى از مقدمات را انجام مى‌دهد، بعداً از طریق دوائر دولتى ممنوع السفر مى‌شود، و بجاى او دیگرى را مى‌فرستند، آیا این شخص در ازاء آن مقدار از مقدمات که انجام داده استحقاق اجرتى دارد یا نه؟ و آیا حق دارند دیگرى را بفرستند یا نه؟

پاسخ :
در فرض سؤال که اجیر ممنوع السفر شده، اجیر کنندگان حق دارند که شخص دیگرى را اجیر کنند، و راجع به استحقاق اجرت، اگر او را براى خصوص اعمال حج در همان سال که ممنوع السفر شده اجیر کرده‌اند استحقاق اجرت ندارد، مگر اینکه مقدمات را به امر مستأجر بجا آورده باشد، که چون عمل مسلم محترم است، اجرة المثل عمل خود را استحقاق دارد، و اگر او را اجیر کرده‌اند براى حج و مقدمات، مال الاجاره تقسیط مى‌شود، و به مقدارى که مقابل مقدمات واقع شده حق دارد.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.