جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | اجرت نایب: سوال سه

پرسش :

شخصى براى انجام حَجّةالاسلام اجیر شده، و تا سوریه رفته، و موفق به انجام عمل نشده، و به کشور خود مراجعت کرده، آیا مى‌تواند بابت مخارجى که در این سفر نموده وجهى از منوب عنه مطالبه کند یا نه؟

پاسخ :
اگر عدم توفیق بواسطه مانع عامى بوده و اجرت در مقابل رفتن و برگشتن و عمل حج معین شده باشد، استحقاق اجیر از اجرة المسمى به مقدار راهى که پیموده بعید نیست ولى چون رفتن و برگشتن و عمل مشروط به یکدیگر بوده ظاهراً مستأجر مى‌تواند اجاره را فسخ نماید و اجرة المثل عمل اجیر را بدهد و اگر عدم توفیق بواسطه عروض مانع خاصى براى شخص اجیر بوده استحقاق اجرة المثل معلوم نیست بلکه ممکن است گفته شود در هر دو صورت چون رفتن و برگشتن و عمل هر یک مقید به انجام دیگرى بوده کشف از عدم قدرت اجیر و بطلان مى‌شود و اجیر استحقاق چیزى را ندارد و اگر بر انجام حَجّةالاسلام اجیر شده بطریق اولى انجام مقدمات آن که در اجاره منوط نشده موجب استحقاق چیزى نیست.

​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.