جمعه، 25 بهمن 1398

احکام حج تمتع | وقوف به عرفات: سوال چهار

پرسش :

اگر اول ماه ذیحجّه نزد شیعیان ثابت نشد تکلیف آنان نسبت به وقوف و اعمال منىٰ چیست آیا مى‌توانند به حکم قاضى اهل سنّت عمل کنند؟

پاسخ :
در فرض سؤال احتیاط واجب آن است که اگر ممکن است وقوف اختیارى عرفات را در روزى که پیش شیعه نهم است انجام دهند و اگر ممکن نشد اضطرارى آن را درک کنند و به مشعر رفته و وقوف در آنجا را نیز درک کنند و اعمال روز عید را در منىٰ بجا آورند، و اگر درک اضطرارى عرفات هم ممکن نباشد درک اختیارى مشعر کافى است و حجش صحیح است. و درک اضطرارى عرفه و اضطرارى مشعر نیز بنابر اقوى کفایت مى‌کند و اگر درک هیچ یک از این مواقف میسر نشود و از جهت تقیّه ناچار به متابعت باشند و از عمل به وظیفه خود خائف باشند اقوى صحت و کفایت همین حج است هر چند عالم بخلاف باشند و اگر بدون خوف متمکن از عمل به وظیفه باشند احوط آن است که با آنها رجاءً متابعت کنند و بعد واجب است عمل به وظیفه خود نمایند حتى با عدم علم به خلاف.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.