يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام | نذر و عهد: سوال بیست و سه

پرسش :

الف: شخصى نذر مى‌کند یا عهد مى‌کند یا اینکه قسم مى‌خورد که کار خاصى که مستحب است هر روز انجام دهد، آیا در صورت ترک عمدى در یک روز کفاره دارد؟ ب: اگر شخص موارد نذر یا عهد یا قسم را دقیقا به خاطر نیاورد و بعضى را در شک باشد وظیفه‌اش چیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛
الف: چنانچه نذر یا عهد یا قسم او به صورت متعدد بوده یعنى انجام عمل در هر روز را مستقلا در نظر داشته و براى هر روز نذر کرده، در این صورت با ترک عمدى در یک روز تکلیف نسبت به بقیۀ روزها ساقط نمى‌شود و باید آن عمل را در بقیۀ روزها انجام دهد و چنانچه مقصودش این بوده که این عمل از او ترک نشود -نه اینکه انجام عمل در هر روز مستقلا در نظر بوده-، در این صورت یک نذر یا عهد یا قسم حساب مى‌شود، و اگر در یک روز آن را عمدا ترک کرده، کفاره واجب مى‌شود و نسبت به بقیۀ روزها وجوب عمل ندارد، و اللّه العالم.

ب: در این صورت چیزى بر او نیست، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.