يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | اجاره: سوال شش

پرسش :

یک قطعه زمین که از موقوفات مسجدى بوده بوسیلۀ شهردارى به خیابان عمومى تبدیل شده و شهردارى ملتزم شده بعد از خیابان شدن سالانه اجارۀ آن را به مسجد بپردازد که در پرداخت مال الاجاره سالهاى اولیه مشکل داشته و با مرور زمان اصلا این اجاره لغو و زمین هم به تصرف شارع عمومى در آمده لیکن شهردارى فعلا حاضر است از زمینهاى متصرفى خود به مقیاس ارزش این زمین از جاى دیگر عوض آن را بدهد. خواهشمند است تکلیف بنده را که متولى این مسجد هستم بیان کنید: اولا این زمین را در عوض قبول کنم؟ و ثانیا اگر پذیرفتم باید وقف کنم یا ملک مطلق و تصرف مسجد باشد؟ ثالثا روى زمین در آینده مى‌شود ساختمانى کرد از چه مسیرى ساختمان‌سازى شود؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ در فرض سؤال، چنانچه زمینى که شهردارى به عنوان عوض زمین موقوفه مى‌دهد از زمینهاى موات باشد و سابقۀ احیاء ندارد، زمین عوض داده شده را مى‌گیرید و در آن ساختمان‌سازى مى‌کنید تا عائدات آن در مسجد صرف شود، و اگر بانى خاص براى ساختمان‌سازى نیست مى‌توانید قسمتى از آن زمین را بعد از تحجیر بفروشید و با پول آن در قسمت باقیمانده ساختمان بسازید و آن را اجاره بدهید و عائدات آن در جهت مسجد صرف مى‌شود، و زمین عوض داده شده حکم زمین سابق را دارد و باید پس از ساختمان‌سازى یا آباد کردن آن بصورت دیگر، وقف براى مسجد شود، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.