يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | اجاره: سوال نه

پرسش :

بنده یک منزلى را به مبلغ ٨۵٠ هزار تومان مدت یک سال رهن کردم ۵٠ هزار تومان هم به صاحب خانه قرض دادم و صاحبخانه در هر ماه ۵٠٠ تومان کرایه خانه مى‌گیرد بفرمایید که این جورى که عرض شد رهن این منزل برایم صحیح است یا نه؟ اگر چنانچه صحیح نباشد شما بفرمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ آنچه به اسم رهن در اجاره خانه‌ها عنوان مى‌شود حقیقتا رهن نیست بلکه قرض پول مى‌باشد و چنانچه به این صورت معامله کنند که صاحبخانه، خانه را به مدت معین و با اجرت معین اجاره بدهد و در ضمن اجاره شرط کند که مستأجر فلان مبلغ را به او قرض بدهد و پس از انقضاء مدت اجاره پس بگیرد، بطورى که اجاره اصل در معامله باشد و قرض شرط در ضمن اجاره، معاملۀ مزبور مانعى ندارد. امّا اگر مستأجر قرض بدهد به شرط اینکه در خانۀ قرض‌گیرنده به صورت مجانى سکونت کند یا قرض‌گیرنده خانه‌اش را به مبلغى کمتر از اجرت متعارف به او اجاره دهد معاملۀ مزبور قرض ربوى و حرام است، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.