يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | هبه و بخشش: سوال هفت

پرسش :

چند سال پیش به عنوان مدیر مدرسه، با پیشنهاد و تصویب انجمن اولیا و مربیان مدرسه هدیه‌اى را به مبلغ ١۵ هزار تومان جهت بزرگداشت روز معلم تهیه کردم و به دبیران اهدا نمودم ولى بعدا انجمن مزبور پول فروشنده را نداد و بنده هم که فقط مجرى طرح پیشنهادى ایشان بودم و از طرفى تمکّن مالى نداشتم، آن وجه را پرداخت نکردم و هر وقت با انجمن در مورد پرداخت بدهى تماس گرفتم امروز و فردا کردند، حال بفرمایید در این قضیه بنده مدیون و مسئول هستم؟ آیا وجه را بپردازم یا نه؟ حال اگر به ١۵ هزار تومان راضى نشد با توجه به اینکه چند سالى گذشته است آیا مجبورم که با پرداخت وجه اضافى او را راضى کنم یا نه؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ در فرض سؤال شما به فروشنده مدیون هستید و باید همان پانزده هزار تومان را به ایشان بپردازید، و فروشنده حقّ مطالبۀ بیش از آن را ندارد، و چنانچه افراد انجمن از شما خواسته‌اند که شما هدیۀ مزبور را بخرید و به دبیران اهداء کنید شما نیز مى‌توانید پانزده هزار تومان را که به فروشنده داده‌اید از افراد انجمن مطالبه کنید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.