يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام بیع | سوال بیست و یک

پرسش :

در بعضى مناطق ... متداول است که کوههاى علفزار و هیزم دار را کسانى که در آن نزدیکى‌ها زمین زراعى دارند بینشان تقسیم مى‌کنند و هیچ کس حق ندارد از تقسیم دیگرى استفاده کند و اگر زمین مزروعى‌شان را بفروشند چراگاهها و علفزارها را هم مى‌فروشند. آیا این تقسیم‌بندیها ملک‌آور است و قابل بیع و شراء است یا خیر؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ مقدارى از زمین اطراف زمین مزروعى که براى زراعت و خرمن کردن حاصل و امثال آن به آن احتیاج است حریم مزرعه حساب مى‌شود و حریم مزرعه ملک نیست و قابل فروش هم نیست. فقط صاحب زمین مزروعى حق دارد از آن استفاده کند و دیگران نمى‌توانند با او مزاحمت کنند و اگر زمین مزروعى را به دیگرى فروخت مشترى هم مى‌تواند از آن حریم استفاده کند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.