يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام اجتماعی | قرض: سوال دو

پرسش :

در برخى صندوقهاى قرض الحسنه شرط مى‌شود که براى اخذ وام باید مبلغى به حساب واریز گردد، پس از گذشت مدتى وام چند برابر مبلغ پس‌انداز پرداخت مى‌شود. آیا این شرط و شیوۀ وام چه صورت دارد؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه سپرده‌گذار که وام‌دهنده اول به صاحبان مؤسسه است شرط کند در وامش که بعد از مدتى به من قرض بدهید شرط نافذ نیست، و همچنین اگر صاحبان مؤسسه شرط کنند که پول وام‌گیرنده تا پرداخت آخرین قسط وام در نزد آنها باقى بماند این شرط نافذ نیست، و وام‌گیرنده که مثلا دو برابر پولى که به مؤسسه سپرده، وام دریافت مى‌کند نسبت به نصف وام دریافتى تهاتر قهرى است و فقط نصف آنچه گرفته قرض مى‌شود، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.