يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام ارث | سوال یکصد و هفت

پرسش :

شخصى داراى ۶ دختر مى‌باشد و در حال حیات خود هر ۶ نفر را شوهر داده و براى هر کدام در حدّ توان خود جهازیّه داده است و به یکى از دختران خود یک قطعه باغ و ٢ قطعه زمین زراعى به عنوان جهازیه داده و در جهازنامه هم قید گردیده است ولى دختر در حال حیات پدر تصاحب نکرده است و بعد از فوت پدر مدّعى است که زمین و باغ مذکور جهازیّۀ من مى‌باشد و دختران دیگر مدّعى هستند که ترکۀ پدرشان مى‌باشد و باید ما بین همه دختران تقسیم شود، آیا در فرض سؤال: اولا دختران دیگر مى‌توانند ارث ببرند یا خیر؟ دوما جهازیّه از طرف پدر به دختر هبه است یا خیر؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ جهیزیه‌اى را که پدر به دختر بخشیده چنانچه دختر صغیره یا غیر رشیده بوده، یا اگر بالغه و رشیده بوده و پدر در زمان حیات خود مال را در اختیار دختر قرار داده یا به وکالت از طرف دختر در اختیار خود نگهداشته، مال و ملک دختر شده است و به ورّاث نمى‌رسد؛ و اگر بالغه و رشیده بوده و در اختیار قرار نداده یا به وکالت در اختیار نگرفته، ملک دختر نشده و بر حسب احکام ارث به همۀ ورّاث مى‌رسد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.