يکشنبه، 25 اسفند 1398

بانکداری و احکام بانک | سوال سه

پرسش :

دو نفر در یکى از بانکهاى پاکستان مبلغى پول پس‌انداز کرده‌اند، بانک نیز چند درصد ماهیانه به آنان سود مى‌پردازد، از آنجا که یکى از آن دو بیمارى روانى و دیگرى عضوى از بدنش ناقص است، راه دیگرى هم براى گذران زندگى ندارند، اینان در آغاز از حکم شرعى آن آگاهى نداشتند، یکى از روحانیان حکم آن را به آگاهى آنان رساند، ولى از آنجا که زندگى و مؤونۀ این دو فراهم نمى‌شود، امیدواریم اجازه فرمایید تا این راه براى آنان بسته نشود.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ اگر پولى را که در بانک گذاشته‌اند وافى به مؤونۀ سال آنها نباشد، اجازه مى‌دهیم که آن سود را به عنوان مجهول المالک بردارند و خودشان صرف کنند، به شرط اینکه اگر چیزى از آن باقى ماند زیادى را در آخر سال تخمیس کنند؛ و چنانچه آن پول وافى به مؤونۀ سال باشد، باید سودى را که از بانک مى‌گیرند ابتدا آن را تخمیس کنند و بعد در بقیه تصرف کنند، و از آن بقیۀ سود هم اگر چیزى در آخر سال باقى ماند آن را هم تخمیس کنند، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.