يکشنبه، 25 اسفند 1398

احکام قصاص | سوال شش

پرسش :

شخصى براى کندن نهر آبى از مردم کمک مى‌گیرد، در حال کار سنگى سقوط مى‌کند و کسى کشته مى‌شود، دیۀ او به گردن کیست؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه سقوط سنگ مستند به عمل جمع باشد که خود مقتول هم از آن جمع بوده، دیۀ مقتول بر عاقلۀ آنهاست، ولى حصّه مقتول کسر مى‌شود، مثلاً اگر چهار نفر بودند یک ربع دیه کسر مى‌شود و سه ربع دیه بر عاقلۀ سایرین است و از آنها گرفته مى‌شود به نحو اشتراک؛ و چنانچه سقوط مستند به فعل غیر مقتول باشد، و او در سقوط کمک نداشته، دیۀ مقتول بر عاقلۀ سایرین است، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.