يکشنبه، 10 فروردين 1399

احکام وقف | سوال یکصد و دوازده

پرسش :

شخصى زمینى را خریدارى کرده براى منزل مسکونى، بعد از چند سال که زمین را مى‌سازد و در آن زندگى مى‌کند معلوم مى‌شود که زمین مذکور وقف بوده است. این چند سالى که از وقف بودن زمین اطلاعى نداشته، اجارۀ آن به عهدۀ کیست؟ وظیفۀ بایع و مشترى در رابطه با این زمین که الآن منزل مسکونى است چیست؟

پاسخ :
باسمه تعالی؛ خریدوفروش زمین وقفى باطل است و در فرض سؤال کسى که بابت خرید زمین مذکور پول داده مى‌تواند به فروشنده مراجعه کند و پول خود را پس بگیرد و شخصى که در این مدت از آن زمین استفاده کرده باید اجرت المثل آن زمین را به متولى شرعى وقف بپردازد تا در جهت وقف صرف شود، و منزلى را که در آن زمین ساخته مى‌تواند آن را خراب کرده و اثاث آن را که ملک خودش است بردارد، و نیز مى‌تواند منزل را به همان حال بگذارد و زمین را از متولى شرعى وقف-در صورتى که متولى آن را به مصلحت وقف مى‌داند-اجاره نماید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.