دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال دویست و پنجاه و پنج

پرسش :

ناقلى از قول شما نقل کرده سودى که از حساب بانکى گرفته مى‌شود در مرحلۀ اول خمس آن باید داده شود و در آخر سال هم دوباره باید تخمیس شود. آیا این خمس از باب جواز تصرف در آن مال است که اختیار آن با فقیه است یا از باب حکم مال مخلوط به حرام. لطفا حکم را بیان نمایید.

پاسخ :
باسمه تعالى؛ سودى که از حساب سپردۀ بانکى گرفته مى‌شود و بر اساس معاملۀ شرعیه بدست نیامده حکم مجهول المالک بر آن جارى است، و چنانچه گیرندۀ آن فقیر باشد مى‌تواند همۀ آن را تملک کند و آخر سال هرچه باقى ماند خمس دارد، و اگر غنى باشد مأذون است آن را از طرف ما بگیرد و ۵/۴ آن را براى خود بردارد و ۵/١ را به عنوان ملک فقراء براى ما بفرستد و از سهم خود او هرچه تا آخر سال بماند متعلق خمس شرعى است، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.