دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال سیصد و نه

پرسش :

شرکت تعاونى مسکن جهت خرید زمین مسکونى براى اعضاء خویش اقدام به دریافت مبالغى پول از اعضاء خود نموده است که پس از اولین دریافت، حد اکثر تا یک ماه پس از آن اقدام به خرید زمین نموده است و کلیۀ مبالغ فوق بعنوان بخشى از قیمت زمین پرداخت گردیده است و ما بقى از طریق دیگر تأمین شده است حال در این زمینه سؤالاتى مطرح است که مستدعى است ما را از راهنمایى‌هاى خود بهره‌مند سازید: آیا به هر یک از عزیزانى که در طول این یک ماه (فاصله سپرده‌گذارى تا خرید زمین) سال خمسى آنها فرا رسیده است خمس تعلق مى‌گیرد یا خیر؟ با توجه به اینکه هنوز سند زمین تحویل اعضاء نشده و امکان دریافت موجودى و انصراف اعضاء براى آنان محفوظ مى‌باشد آیا اگر هر یک از اعضاء در طول این زمان به سال خمسى خود برخورد نماید پول مذکور آنها متعلق خمس خواهد بود یا خیر؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه از وقت بدست آوردن پول سال گذشته خمس لازم است، اگر قبل از خرید زمین بر پول سال گذشته و بعد آن را براى خرید زمین صرف نموده‌اند خمس آن پول را باید بپردازند و اگر قبل از گذشت سال بر پول با آن زمین خریده‌اند در فرض سؤال که در سال تهیه پول در آن ساکن نشده‌اند باید خمس زمین را بپردازند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.