جمعه، 5 ارديبهشت 1399

خمس فروش ماشین

پرسش :

چند سال پیش ماشینی خریدم که در حال حاضر فروش آن به چندین برابر قیمت ممکن است، با توجّه به اینکه پول خرید آن، مخمّس نبوده است و در صورت فروش و گرفتن قیمت فعلی آن، می‌خواهم خانه ای برای سکونت بخرم، آیا بمجرّد دریافت پول، همه‌ی آن خمس دارد یا فقط به پولی که با آن ماشین را خریده ام، خمس تعلّق می‌گیرد و مقدار باقی‌مانده که همان مقدار افزایش قیمت ماشین است، جزء درآمد سال فروش ماشین محسوب می‌شود که اگر تا پایان سال فروش در مخارج زندگی مصرف نشود، خمس به آن تعلّق می‌گیرد؟

پاسخ :
اگر ماشین جزء مؤونه‌ی شما باشد و آن را از درآمد بین سال جهت استفاده‌ی شخصی زندگی خریده باشید، پول فروش آن خمس ندارد. ولی اگر ماشین را برای کار کردن خریده اید، خمس مالی که برای خرید آن صرف کرده‌اید، واجب است، البتّه در مورد تنزّل ارزش پول احوط مصالحه با حاکم شرع است و ترقّی قیمت، سود سال فروش محسوب می‌شود.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری