يکشنبه، 4 خرداد 1399

مفطرات روزه | انواع خواب ها در حال جنابت

پرسش :

منظور از خواب اول در حال جنابت چیست؟(1)

پاسخ :
الف. برای فردی که در بیداری جنب می شود:

اولین خواب بعد از جنابت، خواب اول محسوب می شود.

ب. برای فردی که در خواب جنب شده است (محتلم شده است):

خوابی که در آن احتلام صورت گرفته است، خواب اول حساب می شود. بنابراین اگر پس از بیدارشدن از خواب احتلام دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، حکم خواب دوم را دارد (آیات عظام سیستانی و زنجانی).

خوابی که در آن احتلام صورت گرفته است، بنا بر احتیاط واجب، خواب اول حساب می شود. بنابراین اگر پس از بیدارشدن از خواب احتلام دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، بنا بر احتیاط واجب، حکم خواب دوم را دارد (آیات عظام گلپایگانی و صافی).

خوابی که در آن احتلام صورت گرفته است، خواب اول حساب نمی شود؛ بنابراین اگر پس از بیدارشدن از خواب احتلام، دوباره بخوابد، حکم خواب اول را دارد (مشهور).

پی‌نوشت:
1- توضیح المسائل مراجع، مسأله 1631؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 1639.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.