يکشنبه، 4 خرداد 1399

قضای نماز عیدین

پرسش :

آیا می توان درصورت نخواندن نماز عیدین، قضاء آن را به جا آورد؟(1)

پاسخ :
خیر، قضاء آن ثابت نیست (حضرت امام، رهبری، اراکی، خویی، فاضل، گلپایگانی، تبریزی، بهجت، سیستانی، مکارم، وحید، صافی).(2)

پی نوشت:
1- عروة الوثقی، کتاب الصلوة، فصل فی الصلوات المرغبات، فصل فی صلاة العیدین؛ وحید و تبریزی، منهاج الصالحین، خاتمه فی بعض الصلوات المستحبه، مسأله 963؛ بهجت، وسیلة النجاة، کیفیه صلاة العیدین، مسأله 933؛ بهجت، جامع المسائل، ج 1، ص495؛  اجوبة الاستفتائات رهبری، سوال 636؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، ص168، مسأله 975.
1- قضای نمازهای دیگر غیر از نماز عیدین:  الف. نمازهای واجب: برخی از مراجع مانند: امام، خویی، گلپایگانی، فاضل و سیستانی می فرمایند: «قضای نمازهای واجب یومیه و غیر یومیه که وقت معین دارند؛ حتی قضای نماز نافله ای که نذر کرده در وقت معیّنی به جا آورد، واجب است (بنا بر فتوا یا احتیاط واجب)؛ ولی قضای نماز عیدین و بعضی از صورت های نمازآیات واجب نمی باشد.» بعضی دیگر از مراجع مثل مکارم می فرمایند: «قضای نمازهای واجب یومیه و غیر یومیه که وقت معین دارند، واجب است؛ به جز نماز عیدین که قضا ندارند و همچنین بعضی از صورت های نماز آیات و نماز نافله را که نذر کرده در وقت معیّنی به جا آورد و نخوانده است، واجب نیست.» ب. نمازهای مستحب: برخی از مراجع مثل: امام، خویی و سیستانی می فرمایند: «قضاء کردن نوافل یومیه و غیر یومیه که وقت معین دارند، مستحب است؛ ولکن بهتر است  قضای نوافل غیر یومیه را به عنوان احتمال مطلوبیّت انجام دهد و قضای نوافلی که در حال مرض از او فوت شده موکّد نیست و کسی که عاجز باشد از قضاء نمودن نوافل یومیه، سنت است، بدل هر دو رکعت از آنها، یک مدّ طعام صدقه دهد و اگر متمکن از آن نباشد بدل هر چهار رکعت یک مد بدهد و اگر از آن نیز متمکن نباشد، بدل نوافل شب یک مد و بدل نوافل روز مد دیگری بدهد و اگر از آن نیز متمکن نباشد مستحب است، یک مد بدل نوافل یک شبانه روز را بدهد» (عروة الوثقی، فصل فی صلاة القضاء، بالای مسأله 1 و 9 و 14).

منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.