يکشنبه، 4 خرداد 1399

انتقال زکات فطره | سوال یک

پرسش :

آیا بردن زکات فطره به شهر دیگری جایز است؟

پاسخ :
1. اگر زکات فطره را کنار نگذاشته است، می تواند مال خود را به جای دیگری بفرستد و بعداز وصول در آنجا، به قصد زکات فطره به مستحق بدهد و یا مالی را که در شهر دیگر دارد، به نیّت زکات فطره پرداخت نماید (مشهور).(1)

2. اگر زکات فطره را کنار گذاشته است؛ ولی فقیر در شهرش پیدا نمی شود:

الف. انتقال آن به جای دیگر جایز است (مشهور).(2)

ب. چنانچه امید نداشته باشد که بعداً بتواند به مصرف برساند؛ باید آن را به شهر دیگر ببرد و به مصرف فطره برساند و بنابر احتیاط واجب مخارج بردن به آن شهر را از فطره برندارد و اگر فطره تلف شود ضامن نیست (زنجانی).(3)

3. اگر زکات فطره را کنار گذاشته است و فقیر در شهرش پیدا می شود:

الف. احتیاط واجب آن است، به جای دیگر نبرد (مشهور).(4)(تبریزی: مگر اینکه حاکم شرع مطالبه کند.)(5)

ب. احتیاط واجب این است، با وجود فقیر انتقال ندهد؛ مگراینکه بخواهد به امام(علیه السلام) یا نائب خاص و یا نائب عام (حاکم شرع) پرداخت نماید (سیستانی، مکارم).(6)

ج. احتیاط مستحب آن است، به جای دیگر نبرد (اراکی، بهجت).(7)

د. می تواند به شهر دیگری ببرد؛ ولی، اگر بدون اجازۀ حاکم شرع آن را به شهر دیگری ببرد و تلف شود، باید عوض آن را بدهد (زنجانی).(8)

پی‌نوشت:
1- عروة الوثقی، ج 2، مبحث زکات، فصل فی بقیه احکام الزکاة، الثانیه عشر؛ خویی، تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، فصل وقت اخراج زکات فطره، مسأله 1182؛ گلپایگانی، مجمع المسائل، ج 1، ص422، سوال 7.
2- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی: www.Leader.ir، احکام روزه، سوال 237؛ عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، مسأله 4 و مبحث زکات، فصل فی بقیه احکام الزکاة، العاشره؛ خویی، تبریزی، سیستانی و وحید، منهاج الصالحین، فصل وقت اخراج زکات فطره، مسأله 1182 و 1156؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1975.
3- شبیری، توضیح المسائل، مسأله 2043.
4- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، مسأله 4؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی وقت وجوبها، مسأله 3؛ خویی و تبریزی و وحید، منهاج الصالحین، فصل وقت اخراج زکات فطره، مسأله 1182؛ گلپایگانی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1597؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1597؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2035؛ مؤسسه فقهی جامعه الزهرا، مجموع احکام3، مبحث روزه، زکات فطره.
5- تبریزی، استفتائات، ج 1، سوال 788.
6- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، مسأله 4؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، فصل وقت اخراج زکات فطره، مسأله 1182.
7- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، مسأله 4؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2035؛ بهجت، توضیح المسائل، مسأله 1596.
8- شبیری، توضیح المسائل، مسأله 2043.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.