يکشنبه، 4 خرداد 1399

نوع جنس زکات فطره | سوال یک

پرسش :

زکات فطره از چه جنسی باید باشد؟

پاسخ :
1. برای هرنفر سه کیلو از خوراک مردم مانند: گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها به مستحق داده شود و لازم نیست قوت غالب باشد (رهبر معظم انقلاب).(1)

2. معیارِ جنس زکات فطره چیزی است که هر قوم یا منطقه ای به طور متعارف با آن تغذیه می کنند و برای غلات أربعه به طور مطلق جایز است (حضرت امام، فاضل، نوری).(2)

3. قوت مثل: گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرّت و مانند اینها کفایت می کند (خویی، تبریزی).(3)

4. بنابر احتیاط واجب، از نوع غذای مردم آن محل اعمّ از: گندم، جو، خرما، برنج، ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد (وحید).(4)

5. از نوع غذای مردم آن محل اعمّ از: گندم، جو، خرما، برنج، ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد (سیستانی، مکارم، زنجانی، بهجت).(5)(سیستانی: احتیاط لازم آن است که از غذاهایی که در شهرش معمول نیست ندهد؛ هر چند گندم، جو، خرما یا کشمش باشد.)

6. قوت غالب بیشتر مردم مانند: گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرّت و مانند اینها کفایت می کند (گلپایگانی، اراکی، صافی).(6)

پی‌نوشت:
1- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی: www.Leader.ir، احکام روزه، سوال 232و233.
2- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی جنسها؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی جنسها، مسأله 1؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1991.
3- خویی و تبریزی، منهاج الصالحین، ج 1، زکات فطره، مسأله 1177؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1991.
4- وحید، منهاج الصالحین، ج 1، زکات فطره، مسأله 1177؛ وحید، توضیح المسائل، مسأله 2008.
5- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی جنسها؛ سیستانی، منهاج الصالحین، زکات فطره، مسأله 1177؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1991.
6- عروة الوثقی، ج 2، زکات فطره، فصل فی جنسها؛ گلپایگانی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1589؛ صافی، هدایه العباد، ج 1، مسأله 1588؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 1991.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.