يکشنبه، 4 خرداد 1399

مخلوط شدن چند زکات فطره با هم | سوال یک

پرسش :

در صندوق های زکات، فطره افراد با هم مخلوط می شود. حال اگر مبلغ زکات فطره مثلاً چهارهزارتومان اعلام شود و در موقع پرداخت زکات فطره به مستحق چهارتا هزارتومانی داده شود که از چهار نفر است؛ یعنی هر هزارتومان مال یک نفر می باشد؛ بنابراین از هر فردی یک چهارم زکات فطره اش به فقیر می رسد که کمتر از قیمت یک صاع است. آیا این کار اشکال دارد؟

پاسخ :
1. در تفکیک به حاکم یا وکیل او مراجعه شود (بهجت، صافی).(1)

2. این کار اشکالی ندارد؛ زیرا بعد از مخلوط شدن، حکمِ مال مشاع را پیدا می کند (آیت الله مکارم).(2)

3. این کار بنابر احتیاط اشکال دارد (فاضل).(3)

4. در فرض سوال ، اشکال دارد و در سوال مذکور در زمانی که زکات فطره را به فقیر می دهد باید به نیت یکی از افرادی که زکات فطره را داده اند، پرداخت نماید (نوری).(4)

5. برخلاف احتیاط است که به فقیر، کمتر از یک صاع داده شود و باید زکات فطرۀ هر فرد تماماً پرداخت شود (تبریزی).(5)

پی‌نوشت:
1- بهجت، صافی، استفتاء خصوصی.
2- مکارم، استفتاء خصوصی.
3- فاضل، استفتاء خصوصی.
4- نوری، استفتاء خصوصی.
5- تبریزی، استفتاء خصوصی.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.