پنجشنبه، 15 خرداد 1399

احکام پیوند اعضاء | اهدای اعضای بدن: سوال دو

پرسش :

آیا استفاده از اعضای بدن میت مسلمان برای نجات بیماران دیگر جایز است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، سیستانی، وحید: اگر باعث نجات جان مسلمانی شود اشکال ندارد.[1]

آیت الله خامنه ای: اگر باعث نجات جان مسلمانی از مرگ یا درمان بیماری بشود اشکال ندارد به شرط آنکه که برداشتن آن عضو از بدن میت باعث صدق عنوان مثله و هتک حرمت میت نشود.[2]

آیت الله تبریزی: بنابر احتیاط واجب جایز نیست.[3]

آیات عظام فاضل، بهجت: اگر تنها راه نجات جان مسلمانی متوقف بر آن عضو باشد و تهیه آن از غیر مسلمان هم ممکن نباشد اشکال ندارد.[4]

آیت الله نوری: آری، جایز است ولی اگر وصیت نکرده باید با اجازه مجتهد جامع شرایط انجام گیرد.[5]

آیت الله مکارم: اگر باعث نجات جان مسلمانی از مرگ یا درمان بیماری مهمی بشود اشکال ندارد[6]

پی نوشت:
[1]. امام، تحریر الوسیله، ج 2، التشریح، م 5؛ وحید، توضیح المسائل، م 2894؛ سیستانى، توضیح المسائل، احکام پیوند، م 59؛ تبریزی، استفتائات جدید، ج 1، س 2073.
[2]. خامنه اى، اجوبة الاستفتائات، س 1292.
[3]. استفتائات جدید، ج 1، ص 471، س 2066.
[4]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2128؛ بهجت، توضیح المسائل، متفرقه، م 24.
[5]. نورى، استفتائات، ج 1، س 999.
[6]. مکارم، استفتائات، ج 1، س 1442 و 1443.

منبع: احکام پزشکی و بیماران، سید مجتبی حسینی و سید محمدتقی محمدی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، ‫۱۳۹۴.