پنجشنبه، 15 خرداد 1399

حکم خون زمان سقط جنین

پرسش :

خانمى که بچه اش را کورتاژ کرده خونى که مشاهده مى کند، چه خونى است؟ آیا خون نفاس است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه اى، صافى، فاضل و نورى: اگر خون بسته اى بعد از سقط از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم مى ماند، انسان مى شد خونى که تا ده روز مى بیند خون نفاس محسوب مى شود و باید به احکام آن عمل کند.[1]

آیت اللّه  بهجت: اگر خون بسته اى بعد از سقط از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم مى ماند، انسان مى شد خونى که تا ده روز مى بیند بنا بر احتیاط واجب خون نفاس محسوب مى شود و باید به احکام آن عمل کند[2].

آیات عظام تبریزى و وحید: خونى که بعد از سقط از رحم خارج مى شود، اگر زاییدن صدق کند تا ده روز، خون نفاس محسوب مى شود و باید به احکام آن عمل کند.[3]

آیت اللّه  سیستانى: اگر خونى که بعداز سقط از رحم خارج مى شود، از حالت علقه (خون بسته) و مُضغه (قطعه گوشت) بگذرد، چنانچه تا ده روز ببیند، خون نفسا محسوب مى شود و باید به احکام آن عمل کند.[4]

آیت اللّه  مکارم: در خون نفاس احتیاط واجب این است که خلقت بچه تمام باشد، بنابراین اگر خون بسته اى بعد از سقط از رحم خارج شود و بداند که اگر در رحم مى ماند انسان مى شد، باید میان اعمال زنى که از خون پاک است و کارهایى که حائض ترک مى کند، جمع کند.[5]

تبصره: براى حکم به نفاس بودن این خون، لازم است سقط به گونه اى باشد که اگر در رحم مى ماند، انسان مى شد؛ مانند اینکه به حد مضغه یا علقه رسیده بود. اما اگر در حد نطفه بوده و زن شک داشته است که اگر رحم مى ماند انسان مى شد، حکم به نفاس نمى شود.

پی‌ نوشت:
[1]. توضیح  المسائل مراجع، م 510 و خامنه اى، اجوبه الاستفتائات، س 223.
[2]. توضیح  المسائل مراجع، م 510.
[3]. تبریزى و سیستانى، توضیح  المسائل مراجع، م 510 و وحید، توضیح  المسائل، م 516.
[4]. توضیح  المسائل مراجع، م 510.
[5]. توضیح  المسائل مراجع، م 510.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام ویژه بانوان، مجتبى حسینى، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاه ها، نشر معارف، 1388.