جمعه، 16 خرداد 1399

احکام قرآنی | سوال هشتاد و یک

پرسش :

میّتی وصیت نموده که بعد از فوت او سه ختم قرآن و حج و مبلغی به مسجد کمک نمایند، آیا ورثه می‌توانند ختم قرآن را مقدم بدارند؟

پاسخ :
آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (رحمه الله):
اگر ثلث مال میّت برای انجام هر سه کار کافی باشد، یا در فرض عدم کفایت، سایر ورثه اجازه دهند وصیت نافذ است و به آن عمل می‌شود و اگر پاسخگو نباشد چنانچه حج بر میّت واجب بوده لازم است مصارف حج را از ثلث مال بدهند و اگر چیزی زیاد آمد بر دو کار دیگر توزیع گردد و اگر ثلث مال به حج هم کفایت ندهد، باید اجرت اصل حج را در فرضی که حج به استطاعت واجب شده است. از اصل ترکه بپردازند. والله العالم.

آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (رحمه الله):
اگر ثلث مال میّت برای انجام امور وصیّت شده کفایت کند و یا در فرض عدم کفایت ورثه اجازه دهند از بقیه مال میّت برای انجام این امور استفاده شود، وصیت نافذ است و مقدم داشتن ختم قرآن در مقام عمل مانعی ندارد، اما اگر ثلث مال میّت برای انجام این امور کافی نیست و بقیه ورثه هم اجازه استفاده از بقیه اموال میّت را نمی‌دهند، باید از میان اموری که به آنها وصیت شده، آنهایی را که واجبند مقدم داشت. مسئله دارای صورت دیگری است که فعلاً مجال ذکر آن نیست.

آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی (حفظه الله):
اگر حج واجب نباشد و ثلث برای همه کفایت نکند باید به ترتیب عمل کنند.

منبع: نرم افزار احکام قرآنی، مرکز تحقیقات رایانه ای قائمیه اصفهان، 1388.