جمعه، 16 خرداد 1399

تشخیص ضرر امر به معروف

پرسش :

از کجا بفهمیم که امر به معروف ضرر دارد یا نه، قبل از عمل چگونه عکس العمل طرف مقابل را تشخیص دهیم؟

پاسخ :
همه مراجع تقلید: ملاک ضرر، ترسی است که منشأ عقلایی داشته باشد و این از ظواهر حال مشخص است مثلاً شخصی که به علت استفاده از شراب یا داروهای روانگردان حالت مستی و جنون به او دست داده، احتمال دارد به دیگران حمله کند، لذا در این موارد امر به معروف واجب نیست.[1]

تبصره 1: در این موارد باید به نیروهای انتظامی اطلاع داده شود.

تبصره 2: اگر معروف و منکر از اموری باشد که شارع مقدس اسلام اهمیت زیادی به آن می دهد مانند حفظ اسلام و مذهب و قرآن و یا حفظ احکام ضروری اسلام، باید اعتنا به ضرر نکند و با بذل جان و مال در حفظ آنها بکوشد.

پی نوشت:
[1]. خامنه‌ ای، اجوبة الاستفتائات، س 1061؛ دفتر مراجع تقلید.

منبع: احکام امر به معروف، علی گرجی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نشر معارف‫، ۱۳۹۵.