جمعه، 16 خرداد 1399

حکم بازی با پاسور برای سرگرمی

پرسش :

بازی با پاسور چه حکمی دارد؟ و آیا بازی با آن برای سرگرمی و بدون شرط بندی جایز است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه‌ ای، تبریزی و نوری: بازی با وسایلی که عرفا از آلات قمار محسوب می شود، مطلقاً حرام است هر چند برای سرگرمی و بدون شرط بندی باشد.[1]

آیات عظام مکارم و فاضل: اگر از آلت قمار بودن خارج شده باشد و شرط بندی و برد و باختی مالی در کار نباشد، مانعی ندارد، در غیر این صورت جایز نیست.[2]

آیات عظام بهجت و وحید: با برد و باخت حرام است و بدون برد و باخت، بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست.[3]

آیت الله سیستانی: بازی با پاسور، با شرط بندی، حرام است و بدون شرط بندی، بنابر احتیاط لازم، جایز نیست.[4]

تبصره: برخی از مراجع پاسور را وسیله قمار می دانند لذا مطلقاً بازی با آن را جایز نمی دانند و برخی دیگر از مراجع می فرمایند: اگر پاسور در عرف عام از آلت قمار خارج شده و صرفاً به عنوان یک سرگرمی استفاده می شود بازی با آن بدون برد و باخت مالی اشکال ندارد.

پی نوشت:
[1]. امام، استفتائات، ج 2، مکاسب محرمه (قمار)، س 18؛ خامنه‌ ای، اجوبة الاستفتائات، س 1117 و 1122 و 1125؛ تبریزی، استفتائات، س 990؛ نوری، استفتائات، ج 1، س 1065 و ج 2، س 560.
[2]. فاضل، استفتائات، ج 1، س 951؛ مکارم، استفتائات، ج 1، س 541 و 544 و ج 3، س 472.
[3]. بهجت، استفتائات، قمار، س 1885 و 1889 و 1890؛ وحید، استفتائات، احکام کسبهای حرام، س 12.
[4]. سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2260.

منبع: احکام امر به معروف، علی گرجی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نشر معارف‫، ۱۳۹۵.