جمعه، 16 خرداد 1399

امر به معروف و نماز صبح

پرسش :

آیا بیدار کردن افراد خانواده برای نماز صبح (به عنوان امر به معروف) جایز است؟

پاسخ :
آیات عظام امام، خامنه‌ ای، بهجت و تبریزی: بیدار کردن آنها جایز است.[1]

آیات عظام مکارم، فاضل و صافی: اگر آنها رضایت داشته باشند، آنها را بیدار کنید و همچنین اگر می دانید ادامه این وضع باعث سهل انگاری و بی اعتنایی آنها در امر نماز می شود، از باب نهی از منکر و با وجود شرایط آن، لازم است آنها را بیدار کنید و در غیر این دو صورت بیدار کردن لازم نیست.[2]

آیت الله سیستانی: اگر بیدار کردن مقتضای تربیت دینی باشد و بیدار نشدن افراد خانواده بر اثر اهمال باشد بیدار کردن ضروری می شود.[3]

تبصره: واجب یعنی کاری که انجام آن از نظر شرعی الزامی است ولی جایز یعنی کاری که از نظر شرعی می توان آن را انجام داد ولی الزامی و اجباری نیست.

پی نوشت:
[1]. امام، استفتائات، ج 1، امر به معروف، س 16؛ خامنه‌ ای، اجوبة الاستفتائات، س 723؛ بهجت، استفتائات، وقت نماز، س 9 وامر به معروف، س 461؛ تبریزی، استفتائات، س 415.
[2]. صافی، 300 پرسش، ج 2، س 102 و سایت، استفتائات امر به معروف؛ فاضل، استفتائات، ج 1، س 527 و ج 2، س 241؛ مکارم، استفتائات، ج 2، س 417 و 418.
[3]. سیستانی، سایت، پرسشها و پاسخها.

منبع: احکام امر به معروف، علی گرجی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نشر معارف‫، ۱۳۹۵.