يکشنبه، 25 خرداد 1399

زمان به وجود آمدن خدا

پرسش :

خدا از کی وجود داشته است؟

پاسخ :
همه ما آدم‌ها تاریخ تولد داریم؛ یعنی در فلان روز فلان ماه فلان سال به دنیا آمده ایم؛ یعنی تا قبل از آن، اصلاً وجود نداشته ایم و نام و نشانی از ما در دنیا نبوده است. اما خدا اینطور نیست. خدا همیشه بوده است. هر چه در تاریخ عقب‌تر برویم، باز هم به زمانی میرسیم که خدا در آن زمان وجود نداشته باشد. او همیشه وجود داشته است. به قول دانشمندان دینی، خدا یک وجود ازلی است.

وقتی می‌پرسیم که خدا از کی وجود داشته است، یعنی فرض کرده‌ایم که خدا در دوره‌ای نبوده است و بعد موجود شده است. در حالی که این فرض غلط است. اگر خدا در دوره‌ای نبوده و بعد به وجود آمده است، پس او هم باید مثل ما خالقی داشته باشد که چنین نیست.

موجوداتی که ما با آنها سرو کار داریم، مدت‌ها اصلاً وجود نداشته‌اند و بعد در یک زمانی خلق شده‌اند، اما حکایت خدا با همه فرق می‌کند. خدا همیشه بوده است. پس دیگر معنا ندارد که بپرسیم از کی وجود داشته است.

​​​​​​​منبع: هفتاد پرسش و پاسخ درباره‌ خدا، غلامرضا حیدری ابهری، تهران: انتشارات قدیانی، چاپ دوم، 1392.