يکشنبه، 25 خرداد 1399

چرا می گوییم مسجد، خانه خداست؟

پرسش :

مگر خدا به خانه نیاز دارد که می‌گوییم مسجد خانه خداست؟

پاسخ :
وقتی می‌گوییم «مسجد خانه ی خداست» منظورمان این نیست که خدا در مسجد به سر می‌برد و فقط در آنجا حضور دارد. خدا مثل ما انسان‌ها نیست که به خانه و سرپناه نیاز داشته باشد. وقتی مسجد را خانه ی خدا می‌خوانیم، منظورمان این است که خدا به این نقطه از زمین توجه ویژه ای دارد و عبادت در آن را خیلی می‌پسندد و به خاطر نماز خواندن و دعا کردن در مسجد و حتی حضور یافتن در آن، پاداش‌های فراوانی به مؤمنانش می‌دهد. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) به ابوذر فرمود: «ای ابوذر! تا زمانی که در مسجد نشسته‌ای، خدای متعال به تعداد هر نفسی که می‌کشی، یک درجه در بهشت به تو می‌دهد و فرشته‌ها بر تو درود می‌فرستند و برای هر نفسی که در مسجد می‌کشی ده حسنه برایت نوشته می‌شود و ده گناه از تو پاک می‌شود.»(1)

عنایت خدا به اهل مسجد و نمازگزارها و عبادت کننده‌ها در مسجد به اندازه‌ی زیاد است که گویی مسجد خانه ی خداست و آنها مهمان خدا هستند. در حدیثی از پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) آمده است: «در تورات نوشته شده است که خانه‌های من در روی زمین مسجدها هستند. پس خوشا به حال بنده‌ای که در خانه‌اش خود را پاکیزه کند و سپس در خانه‌ی من به دیدارم بیاید.‌هان! بر میزبان است که مهمان را گرامی بدارد.» (2)

پی نوشت‌ها:
1. میزان الحکمه، حدیث 8303.
2. همان، حدیث 8292.

​​​​​​​منبع: هفتاد پرسش و پاسخ درباره‌ خدا، غلامرضا حیدری ابهری، تهران: انتشارات قدیانی، چاپ دوم، 1392.