يکشنبه، 25 خرداد 1399

اعتیاد خواستگار

پرسش :

کسانى تعریف مى کردند که قبل از عقد آزمایش داده اند و پسر سالم بوده ولى بعد از عقد متوجه شده اند که معتاد است... پس چگونه متوجه شویم که شخص سالم است؟ حتى در طى گفتگو هم ممکن است فیلمش را خوب بازى کند.

پاسخ :
شناسایى افراد معتاد مى تواند از راه هاى مختلفى صورت بگیرد که به برخى از آن ها اشاره مى کنیم و امیدواریم با ارائه آن ها مسیر صحیح و به دور از اشتباهى را فرا روى شما بگشاییم:

تحقیقات و بررسى هاى متعارف مى تواند شامل تحقیق و بررسى از خانواده و چگونگى روابط خانوادگى و فامیلى صورت بگیرد چون هر فردى تحت تأثیر محیط خانواده به دنیا آمده و رشد کرده است و از آن فضاى فرهنگى و اجتماعى تأثیرپذیر بوده و هست. گفتنى است تحقیق و شناسایى دوستان و نزدیکان و رفقاى صمیمى در محل زندگى و سکونت، محل درس و محل کار مى تواند به شما کمک مفیدى داشته باشد.

هر فردى که در روند زندگى و شخصیت خود دچار انحراف شده و عملکرد غیرطبیعى داشته باشد داراى علایم و ویژگى هاى خاصى خواهد بود. معتاد نیز از این ویژگى ها مستثنى نمى باشد در این قسمت به علایم شناسایى انسان معتاد مى پردازیم؛

1. معتادان به طور معمول از مراسم فامیلى و عمومى دورى مى جویند، زیرا مى خواهند احوالشان بر آنان معلوم نشود.

2. افراد معتاد معمولاً دچار کاهش وزن مى شوند، چون تمایل به خوردن صبحانه، شیر، بستنى و ترشى ندارند، زیرا اگر نشئه باشند، خوردن این مواد نشئگى آنان را از بین مى برد.

3. ساعت خواب معتاد، متغیر است و ناخواسته طولانى مى شود.

4. به ورزش و کارهاى جسمانى، علاقه اى نشان نمى دهند.

5. مطالب بیجا و نامناسب زیاد مى گوید.

6. حالت چرت مکرر دارد.

7. به کار، شغل و خانواده بى علاقه مى شود.

8. چون اعتیاد خود را مى خواهند بپوشانند، اغلب دروغ مى گویند و به تدریج به دروغگویى عادت مى کنند.

9. بى دلیل پول خرج مى کنند.

10. تا یک ساعت پس از مصرف موادمخدر، بدنشان خارش مى گیرد، مخصوصا در پا، ران و کشاله ران.

11. دچار آبریزش بینى و عطسه و خمارى مى شوند.

12. وسایل غیرمتعارف مثل زرورق سیگار، لوله خودکار و گاه سرنگ در جیب او پیدا مى شود.

13. بیشتر با افراد مشکوک و ناباب رابطه برقرار مى کنند.

14. دیر سر کار مى روند و هنگام بیدارى صورتى پف کرده دارند.

15. از رفتن به مسافرت امتناع مى کنند.

16. از رفتن به حمام خوددارى مى کنند.

17. در روزهایى که طرح مبارزه با معتادان اجرا مى شود، در خانه مى مانند.

18. داروهاى مخدر در خانه نگه مى دارند.

19. به تمدید گواهینامه رانندگى و یا جواز کسب علاقه اى ندارند؛ چون مى ترسند در معاینه پزشکى رازشان فاش شود.

20. اندازه مردمک چشم شان تغییر مى کند و به همین دلیل از عینک دودى استفاده مى کنند.

21. هنگام بازگشت به خانه عطر مى زنند.

22. اصرار دارند که تنها بیرون بروند.

23. خبر ترک اعتیاد دیگران را تکذیب مى کنند.

24. غیرمتعارف عرق مى ریزند.

منبع: خواستگارى، محمدرضا احمدى، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، 1390.