شنبه، 14 تير 1399

مسخره کردن دیگران به شوخی

پرسش :

آیا به شوخی دیگران را مسخره کردن هم گناه دارد؟

پاسخ :
مسخره کردن دیگران به هر شکل و بهانه‌ ای گناه دارد و حرام است. خدا در آیه‌ی 11 سوره‌ی حجرات می‌فرماید: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید، نباید مردانی از شما مردان دیگر را مسخره کنند. شاید آنها از اینان بهتر باشند و نباید زنانی هم زنان دیگر را مسخره کنند؛ شاید آنان هم از اینان بهتر باشند.»

ما حق نداریم به بهانه‌ی شوخی با دیگران کسی را مسخره کنیم. شوخی هم حد و حدودی دارد و نباید باعث آزار و اذیت مردم شود.

«روزی یکی از یاران پیامبر (صلّی الله علیه و آله و سلم) در گوشه‌ای استراحت می‌کرد که برخی برای شوخی، تیرهای جنگی او را برداشتند و پنهان کردند.

وقتی یار پیامبر (صلّی الله علیه وآله و سلم) بیدار شد تیرهایش را جستجو کرد، اما آنها را نیافت. خیلی نگران شد و ترسید. کسانی که تیرهای او را برداشته بودند، با دیدن ترس او شروع به خندیدن کردند.

پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) پرسیدند: "چرا می‌خندید؟"

آنها گفتند: "چیزی نیست. ما تیرهای این بنده‌ی خدا را برداشته‌ایم و او ترسیده است. به ترس او می‌خندیم."

رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلم) به یارانشان اعتراض کردند و به خاطر این شوخی زشت و ناپسند، سرزنششان فرمودند.» (1)

پی‌نوشت:
1. حکایت‌نامه‌ی پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله و سلم)، ص 580.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.