يکشنبه، 15 تير 1399

درستی یا نادرستی قهر کردن

پرسش :

آیا قهر کردن اشکال دارد؟

پاسخ :
از نظر دین اسلام قهر کردن عمل بسیار زشت و ناپسندی است. این عمل شیطانی زمینه‌ساز خیلی از گناه‌ها و خطاها می‌شود. دو نفر که با هم قهر می‌کنند، از هم کینه به دل می‌گیرند، پشت سر هم مشغول غیبت کردن می‌شوند، رفته رفته بر علیه هم توطئه می‌چینند و به هم آسیب می‌رسانند.

امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «تا زمانی که دو مسلمان با یکدیگر قهر باشند، ابلیس خوشحال است و وقتی با هم آشتی می‌کنند، زانوهایش به هم می‌خورد و بندهایش از هم می‌گسلد و فریاد می‌زند، "ای وای بر من! هلاک شدم."»(1)

با قهر دو مسلمان کار شیطان برای ایجاد فتنه آسان و به همین دلیل شادمان می‌شود، ولی با آشتی آن دو راه فتنه‌گری شیطان بسته می‌شود و او از این ناراحتی فریاد می‌کشد.

ما به عنوان یک مسلمان باید تلاش کنیم که قهری پیش نیاید، اما اگر قهری پیش آمد، باید مواظب باشیم که خیلی طول نکشد. خیلی زود باید به آن قهر پایان بدهیم. رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «قهر بیش از سه روز جایز نیست.»(2)

وقتی قهری طولانی شود، پایان دادن به آن هم دشوار می‌شود.

از دو نفری که با هم قهرند، آنکه برای آشتی پیش دستی می‌کند، گناهانش بخشیده می‌شود(3) و روز قیامت هم زودتر از دیگری وارد بهشت می‌شود.(4)

پی‌نوشت‌ها:
1. میزان‌الحکمه، حدیث 210910.
2. همان، حدیث 21099.
3. همان، حدیث 21110.
4. همان، حدیث 21108.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.