چهارشنبه، 18 تير 1399

احکام حج | استطاعت: سوال چهار

پرسش :

آیا استطاعت براى انجام عمرۀ مفرده سبب وجوب آن براى کسى که استطاعت انجام حج را ندارد، مى‌باشد یا نه؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
براى کسانى که از مکه دور هستند، مثل ایرانیان که وظیفۀ آنان حج تمتع است، هیچگاه استطاعت حج از استطاعت عمره جدا نیست، و استطاعت عمره از استطاعت حج جدا نیست.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
بر نائى که وظیفه‌اش حج تمتع است عمرۀ مفرده واجب نیست لکن انجام آن موافق احتیاط است و بر غیر نائى در صورت تحقق استطاعت واجب مى‌شود. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
براى نائى واجب نیست.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
در صورتى که از گروهى باشد که حجةالاسلام آنها حج تمتع است نه قران و افراد استطاعت براى انجام خصوص عمرۀ مفرده سبب وجوب آن نخواهد شد.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
براى اشخاص دور مانند ایرانیها عمرۀ مفرده سبب استطاعت واجب نمى‌شود.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
عمرۀ مفرده بر کسانى که فرضشان حج تمتع است واجب نیست. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
بر کسى که استطاعت انجام عمرۀ مفرده را از وطن خود دارد و استطاعت حج را ندارد واجب است عمرۀ مفرده بجا آورد هر چند از اهالى مکه و حوالى آن نباشد، ولى اگر تنها استطاعت عمرۀ مفرده را از میقات داشته باشد مانند اکثر کسانى که براى انجام حج نیابى به میقات آمده‌اند و استطاعت بلدى ندارند عمرۀ مفرده لازم نیست بلکه مطابق احتیاط استحبابى است.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
بنابر احتیاط واجب اگر براى عمره مستطیع باشد عمرۀ مفرده بر او واجب است.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
عمره مانند حج بر هر مستطیعى که داراى شرایط است واجب مى‌شود، و وجوبش مانند حج فورى است ولى ظاهر این است کسى که وظیفه‌اش حج تمتع باشد اگر براى حج استطاعت نداشته باشد ولى براى انجام عمرۀ مفرده استطاعت داشته باشد، عمرۀ مفرده بر او واجب نیست.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
عمرۀ مفرده براى اشخاصى که شانزده فرسخ و بیشتر با مکه فاصله دارند واجب نیست. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
بلى مى‌باشد.

​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.