چهارشنبه، 18 تير 1399

احکام حج | احرام: سوال شش

پرسش :

مقدار واجب لبّیک در هنگام احرام چیست؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
مقدار واجب آن این مقدار است«لَبَّیْکَ، اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ، لَبَّیْک» و احتیاط مستحب است پس از آن که چهار «لَبَّیْکَ» را به صورتى که گفته شد، بگوید:«اِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ، لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْکَ.»

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
به مناسک حج مراجعه نمایید.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
چهار تلبیه است و صورت آن«لَبَّیْکَ، اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک، انَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ، لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْکَ.» بنابر احوط بلکه اصح.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
همین مقدار کافى است که بگوید:«لَبَّیْکَ اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک.»

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
در مناسک ذکر شده است.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
صورت تلبیه آن است که بگوید:«لَبَّیْکَ اللّٰهُمَّ لَبَّیْکَ لَبَّیْکَ لاٰ شَریٖکَ لَکَ لَبَّیْکَ» و احوط اولى آنست که این جمله را هم اضافه کند:«اِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْکَ» و جایز است کلمه«لَکَ» را هم بعد از«الْمُلْک» بیاورد به این که بگوید:«وَالْمُلْکُ لَکَ لاٰ شَریٖکَ لَکَ لَبَّیْکَ» . واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
صورت تلبیۀ واجب چنین است:«لَبَّیْکَ، اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک، انَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ، لَاشَرِیکَ لَکْ.» و گفتن«لَبَّیْکَ» دیگر بعد از«لَا شَرِیکَ لَکَ» لازم نیست.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
احتیاط واجب آن است که به صورت زیر باشد:«لَبَّیْکَ، اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک، انَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ، لَا شَرِیکَ لَکَ.»

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
گفتن این چند جمله بنحو صحیح:«لَبَّیْکَ اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک.»

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
مقدار واجب آنست که بگوید:«لَبَّیْکَ اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَا شَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک» و به احتیاط واجب بعد از این بگوید:«اِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَکَ وَالْمُلْکْ، لَاشَرِیکَ لَکَ.» واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
«لَبَّیْکَ اللّٰهُمّ لَبَّیْکْ، لَبَّیْکَ لَاشَرِیکَ لَکَ لَبَّیْک.»

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.