چهارشنبه، 18 تير 1399

احکام حج | احرام: سوال هفت

پرسش :

کسانى که ابتدا به جده رفته و سپس به مکه مى‌روند، آیا براى محرم شدن، حتماً باید به یکى از میقاتها بروند، یا مى‌توانند در محاذات میقات محرم شوند؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
باید به یکى از مواقیت مثل «جُحفه» بروند و از آنجا محرم شوند.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
اگر راهى بروند که به هیچ یک از مواقیت خمسه عبور نکنند مى‌توانند از محاذات اولین میقاتى که عبور مى‌کنند محرم شوند به شرط احراز محاذات والاّ باید به یکى از مواقیت خمسه بروند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
احوط این است به جحفه بروند و از آنجا محرم شوند.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
در صورت عدم احرام از میقات در حج تمتع لازم است از محاذى آن محرم شود و لازم است احراز محاذات شود.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
اگر از میقات نمى‌گذرد مى‌تواند از محاذى میقات محرم شود.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
جده محاذى یکى از مواقیت نیست بنابر این احرام از جده مجزى نیست و کسانى که ابتدا به جده مى‌روند لازم است که براى احرام به یکى از مواقیت بروند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
اگر در بین راه از میقات یا نزدیکى آن عبور نمى‌کنند قبل از رسیدن به حرم از هر جا که مُحرم شوند کافى است خواه در محاذات میقات باشد یا قبل از آن یا بعد از آن.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
میقات آنها، همان مواقیت معروفه است. بله براى عمرۀ مفرده مى‌توانند مانند سایرین از حدیبیه که در ۵٠ کیلومترى مکه است محرم شوند.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
مى‌توانند از جدّه با نذر محرم شوند، اگر بدانند هر چند اجمالاً بین جدّه و حرم نقطه‌اى وجود دارد که محاذى یکى از میقاتهاست چنانکه بعید نیست که در جنوب شرقى جدّه نقطه‌اى محاذات است با جحفه همین طور نقشه‌هاى جغرافیایى نشان مى‌دهد.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
باید به یکى از مواقیت بروند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
بلى مى‌توانند در محاذات میقات محرم شوند.

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.