سه‌شنبه، 24 تير 1399

احکام حج | رمی جمره: سوال یک

پرسش :

آیا بانوان مى‌توانند در شب رمى کنند؟ و در صورت جواز، آیا این امر اختصاص به بانوانى دارد که از رمى در روز معذورند، یا بطور مطلق براى بانوان رمى در شب جایز است و آیا اختصاص به رمى روز دهم دارد یا نه؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
براى زنها رمى جمرۀ عقبه، پس از وقوف به مشعر و آمدن به منا در همان شب عید قربان مانع ندارد، ولى رمى روز یازدهم و دوازدهم در صورتى براى آنان در شب صحیح است که از رمى روز معذور باشند.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
اگر از رمى در روز معذورند رمى در شب براى آنان مانع ندارد و شب عید مى‌توانند بعد از نصف شب از مشعر کوچ کنند و در همان شب عید رمى کنند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
زنان در صورتى مى‌توانند رمى روز یازدهم و دوازدهم را شب انجام دهند که روز نتوانند و معذور باشند که آن را انجام دهند و در اینجا زن بودن عذر نمى‌باشد. بله رمى جمرۀ عقبه را مى‌توانند در شب انجام دهند اگر شب هم به منا رفتند و در اینجا زن بودن عذر است.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
در رمى روز دهم بانوان مطلقا مى‌توانند در شب رمى کنند ولى در روزهاى بعد اختصاص بصورت عذر دارد.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
زنها مى‌توانند همان شب رمى کنند و این حکم مخصوص شب دهم است.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
نسبت به رمى روز دهم، زنها و سایر کسانیکه بر آنها جایز است شب از مشعر کوچ کنند مى‌توانند در شب عید رمى کنند ولو خوف بر نفس نداشته باشند، ولى در رمى روز یازدهم و دوازدهم بنابر احتیاط این حکم اختصاص به کسانى دارد که از کثرت ازدحام در روز خوف بر نفسشان دارند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
در شب عید به طور مطلق مى‌توانند و در غیر آن نمى‌توانند مگر آن که از رمى در روز معذور باشند.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
براى بانوان رمى در شب مطلقا جایز است و فرقى میان روز دهم و غیر آن نیست.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
زن مى‌تواند فقط براى روز عید در شب رمى کند هرچند در روز معذور نباشد.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
زنها در صورتى که معذور نباشند باید در روز رمى کنند و اگر بخاطر ازدحام فوق‌العاده نتوانند در روز رمى کنند جایز است در شب رمى کنند ولى نسبت به شب دهم در صورت عدم عذر هم مى‌توانند شب رمى کنند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
کسانى که در روز از رمى جمره معذورند در شب مى‌توانند رمى کنند و این حکم اختصاص به روز معیّن ندارد.

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵