سه‌شنبه، 24 تير 1399

احکام حج | قربانی: سوال یک

پرسش :

قربانى در مسلخ جدید که خارج از منا است چه حکمى دارد؟ و در صورت متعذر بودن قربانى در منا، تکلیف چیست؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
ذبح در مسلخ جدید مجزى است.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
در صورت اضطرار و عدم تمکن از ذبح در خود منا حتى با تأخیر ذبح، در محل فعلى مجزى است. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
در صورتى که با تأخیر از روز عید، ذبح در منا ممکن باشد، تأخیر بیاندازد، والاّ در روز عید در مسلخ موجود ذبح کند، و قید منا ساقط مى‌شود به واسطۀ تعذّر از آن.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
البته قسمتى از مسلخ جدید در منا واقع است لیکن از یکسو مسلخ هاى قدیمى دیگر در منا وجود دارد گرچه دسترسى به آنها مشکل است و از سوى دیگر قربانى در مسلخ جدید مانعى ندارد.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
با فرض تعذر از قربانى در منا در روز و شب عید، ذبح در خارج آن مانع ندارد.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
چنانچه نتواند در خود منا قربانى کند کافى است. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
اگر تا آخر ذیحجه بتواند بدون حرج در خود منا قربانى کند باید در آنجا قربانى کند ولى اگر قربانى در منا امکان نداشته باشد یا با حرج - شخصى یا نوعى - همراه باشد یا باقى ماندن در احرام تا هنگام قربانى کردن در منا در اواخر ذیحجه براى وى یا نوع افراد حرجى باشد لازم نیست در منا قربانى کند بلکه قربانى کردن در مسلخ جدید که در وادى محسّر واقع است جایز مى‌باشد.

آیة اللّٰه مکارم؛ آیة اللّٰه نورى (حفظهما الله):
قربانى در مسلخ جدید مجزى است.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
اگر ذبح در منا به علت زیاد بودن حجاج و گنجایش نداشتن منا براى همۀ آنها ممکن نباشد، بعید نیست کشتن در وادى محسّر نیز جایز باشد و اگر عدم امکان به علت منع حکومت و غیر اینها باشد احتیاط این است که هم در وادى محسّر ذبح نماید و هم سه روز روزه بگیرد.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
تا قربانى در منا ممکن است در غیر منا مجزى نیست بلى اگر بکلّى معتذّر باشد ذبح در وادى محسّر مجزى است. واللّٰه العالم.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵