سه‌شنبه، 24 تير 1399

ذکر برای توبه کردن

پرسش :

آیا برای توبه کردن به درگاه خدا ذکر خاصی باید بگوییم؟

پاسخ :
خیر، حقیقت توبه پشیمانی از گناه است. امام باقر(علیه السلام) فرمودند: «برای توبه کردن پشیمانی کافی است.» (1) همین که کسی از گناه خود پشیمان شود، توبه کرده است. برای توبه به گفتن هیچ ذکری نیاز نیست. خدا از دل بنده‌هایش خبر دارد. وقتی بنده‌ای در دل خود از گناه پشیمان می‌شود و احساس شرمندگی می‌کند، خدا از حالش آگاه می‌شود و توبه‌اش را می‌پذیرد.

البته خواندن برخی از دعاهای مربوط به توبه و گفتن برخی از ذکرهای آمرزش خواهی از خدا خیلی خوب است و به تقویت حالت توبه کمک می‌کند، اما برای توبه خواندن دعا یا گفتن ذکری ضروری نیست.

پی‌نوشت:
1. میزان ‌الحکمه، حدیث 2145.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.