چهارشنبه، 25 تير 1399

ترس از ریای در عبادت

پرسش :

گاهی که مشغول عبادت هستیم، یک باره به ذهنمان می‌آید که شاید کار ما ریا باشد. در این حالت چه کنیم؟

پاسخ :
شیطان برای فریب مؤمنان و بازداشتن آنها از عبادات و اعمال نیک حیله‌های گوناگونی به کار می‌گیرد. یکی از فریبنده‌ترین اقدامات او این است که به سراغ انسان می‌آید  و می‌گوید، "فلانی این کار تو ریاست. پس بهتر است آن را کنار بگذاری." مثلاً وقتی ما در حال خواندن قرآن یا کمک به نیازمندان یا زیارت یکی از بزرگان دین هستیم، وسوسه‌مان می‌کند که برای رضای خدا این کار را انجام نمی‌دهیم و می‌خواهیم خودنمایی کنیم. بعد به دلمان می‌اندازد که برای دوری از ریا آن عمل را ترک کنیم.

آدم عاقل اسیر این دام شیطان نمی‌شود و به خاطر این وسوسه نه تنها کار خوب و عبادت خود را رها نمی‌کند، بلکه آن را با قدرت بیشتری ادامه می‌دهد و شیطان را در این توطئه، ناکام می‌گذارد. پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «هرگاه یکی از شما مشغول نماز بود و شیطان به سراغش آمد و گفت، "تو ریا می‌کنی." تا جایی که می‌تواند نمازش را طول دهد.» (1)

پی‌نوشت:
1. میزان الحکمه، حدیث 6815.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.