يکشنبه، 12 مرداد 1399

جایگاه نمازهای مستحب

پرسش :

جایگاه نمازهای مستحب چگونه است؟

پاسخ :
خواندن نمازهای مستحبی از ویژگی شیعیان است(1) و انسان را به خدا نزدیک می کند تا محبوب خداوند شود.(2) نوافل، کاستی های نمازهای واجب را برطرف می کند.(3) البته نمازهای مستحبی باید از روی میل اقامه شوند.(4)

یکی از مهم ترین نمازهای مستحب، نماز شب است که شرفِ مؤمن،(5) نشانه شیعه(6) و چراغی در تاریکی قبر است.(7) حضرت جبرئیل، همواره پیامبر خدا صلی الله علیه و آله را به آن فرا می خواند.(8) از این رو، کسی که نماز شب را ترک کند، ضرر کرده است.(9) نماز شب، سبب گشایش روزی،(10) زیبایی چهره،(11) تندرستی،(12) ریزش گناهان،(13) تقرب الهی(14) و نجات از وحشت قبر(15) است. گناهکار به سبب گناهانش از نماز شب محروم خواهد شد.(16)

پی‌نوشت‌ها:
1- شیخ صدوق، صفات الشیعه، ص 436.
2- اصول کافی، ج 1، ص 352؛ تحف العقول، ص 297.
3- بحارالانوار، ج 87، ص 28.
4- مستدرک الوسائل، ج 1، ص 177.
5- قال الصادق علیه السلام : «شَرَفُ الْمُؤمِنِ صَلاتُه بِاللَّیلِ؛ شرف مؤمن به نماز شب اوست.» بحارالانوار، ج87، ص 141.
6- قال الصادق علیه السلام : «لَیْسَ مِنْ شِیعَتِنا مَنْ لم یُصَلِّ صَلاهَ اللَّیلِ؛ کسی که نماز شب نخواند، از شیعیان ما نیست.» بحارالانوار، ج 87، ص 162.
7- قال رسول اللّه صلی الله علیه و آله : «صلاه اللّیل سِراج لِّصاحِبِِها فی ظُلْمَهِ الْقَبْر؛ نماز شب برای نمازگزار، چراغی در تاریکی قبر است.» بحارالانوار، ج 87، ص 161.
8- بحارالانوار، ج 76، ص 333.
9- بحارالانوار، ج 87، ص 146.
10- شیخ صدوق، علل الشرایع، ص 363؛ میزان الحکمه، ج 5، ص 421؛ بحارالانوار، ج 87، ص195، نهج الفصاحه، ص 580.
11- نهج الفصاحه، ص 580.
12- میزان الحکمه، ج 5، ص 421؛ فیض کاشانی، تفسیر صافی، ص 265؛ ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 96.
13- ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص 100.
14- قال رسول اللّه صلی الله علیه و آله : «اِنَّ قیام اللّیل قریهٌ الی اللّه ؛ بیداری شب به عبادت، انسان را به خدا نزدیک می کند.» بحارالانوار، ج 87، ص 122.
15- بحارالانوار، ج 87، ص 160.
16- میزان الحکمه، ج 5، ص 422؛ بحارالانوار، ج 83، ص 127.

منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، قم: انتشارات مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیما، 1389.