پنجشنبه، 23 مرداد 1399

در رفتگی مکرر شانه ها

پرسش :

من جوانی ۲۳ ساله هستم . یک سال پیش در تمرینات والیبال شانه راستم دچار در رفتگی شد که خود به خود به جای خود برگشت. بعد از ۳ ماه باز همان شانه دچار دررفتگی شد که با بیهوشی کامل جا انداخته شد. بعد از ۲ ماه شانه دست دیگرم هم دچار دررفتگی شد. بعد از ۱۴ ماه حدود ۲ هفته پیش شانه راستم در خواب در رفت و هفته پیش هنگام پوشیدن لباس دستم را بالا اوردم که باعث دررفتگی شانه چپم شد. کار من هم کامپیوتری هست. آیا با فیزیوتراپی مشکل من حل میشود؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
وقتی دررفتگی شانه تکرار میشود به آن دررفتگی مکرر میگویند و دررفتگی مکرر نیاز به درمان جراحی دارد. با هر بار دررفتن شانه بافت های اطراف آن از جمله لابروم و غضروف مفصل آسیب میبینند. وقتی این دررفتگی خیلی تکرار شود سر استخوان بازو آسیب دیده و عوارض غیر قابل برگشتی بجای میگذارد. پس قبل از اینکه وضعیت شانه به این حد برسد باید آن را درمان کرد.

وقتی شانه برای بار اول در میرود باید به درستی درمان شود. درمان نادرست موجب التیام ناقص کپسول مفصلی شده و این مشکل موجب میشود شانه پایداری خود را از دست بدهد. مفصل شانه مانند مفصل ران پایداری ذاتی ندارد. حفره گلنوئید که سر استخوان بازو در آن قرار گرفته و مفصل شانه را ایجاد میکند بسیار کم عمق است. حفره گلنوئید مانند استابولوم گود نیست و بنابراین میتوان گفت سر استخوان بازو به عوض اینکه در درون حفره گلنوئید قرار گیرد فقط بر روی آن نشسته است.

این وضعیت موجب میشود تا پایداری مفصل شانه بیشتر بر اثر کپسول مفصلی و رباط ها و عضلات اطراف آن تامین شود. در صورتیکه کپسول مفصل بعد از دررفتگی اولیه درست التیام نیابد حالت شلی و ضعف به خود گرفته و نمیتواند سر استخوان بازو را در درون خود نگه دارد. آسیب لابروم که در اطراف حفره گلنوئید قرار گرفته هم موجب ناپایدار شدن مفصل و تکرار دررفتگی میشود.

با عمل جراحی میتوان کپسول مفصلی و لابروم را محکم تر کرده به طوری که دررفتگی تکرار نشود.
​​​​​​​
منبع: ایران ارتوپد