سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام بانکی | سوال پنج

پرسش :

در حال حاضر بانک ها و مؤسّسات مالى اعم از صندوق هاى قرض الحسنه وسایر مؤسّسات براى پرداخت وام و تسهیلات به مشتریان بر اساس عقود اسلامى قراردادهایى را با مشترى منعقد کرده و وام را پرداخت مى نمایند. از آنجا که بسیارى از وام گیرندگان مبلغ دریافتى از بانک را در محلّى غیر از عنوان قرارداد هزینه کنند، لطفاً به سؤالات زیر پاسخ دهید: الف) آیا هزینه کردن وام در غیر محل عنوان شده در قرارداد صحیح مى باشد؟ ب) آیا وام دریافتى را مى توان به عنوان مال شخصى محسوب و در موردى ضرورى تر صرف کرد؟ ج) اگر کسى براى خرید اثاث منزل معیّن وام گرفته، و مشخّصات اثاثیه را به بانک داده باشد، پس از دریافت وام مى تواند لوازمى غیر از لوازم فوق را جایگزین اثاثیه اعلامى به بانک نموده و خریدارى نماید؟ د) در صورتى که پاسخ سؤالات فوق منفى باشد تکلیف مؤمنینى که وام را برخلاف قرار داد مصرف کرده اند چیست؟

پاسخ :
مصرف کردن وام ها در غیر مورد قرارداد جایز نیست و آنان که تخلف کرده اند ناچار باید اقساط را بپردازند و از کار خود توبه کنند و تکرار ننمایند.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.