سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام بانکی | سوال نه

پرسش :

صندوق قرض الحسنه اى با شرایط زیر آغاز به کار کرده است: الف) تشکیل مجمع عمومى و انتخاب هیئت مدیره صندوق. ب) ثبت نام 350 نفر جهت یک دوره سرمایه گذارى. ج) پرداخت ماهیانه 000/20 تومان توسّط هر عضو تا زمان برنده شدن. د) در صورت برنده شدن هر عضو مبلغ 000/400/2 تومان جایزه بعلاوه پرداخت کلیه مبلغ پرداختى تا زمان برنده شدن عضو، و معافیت دائم حق عضویت بعد از برنده شدن. هـ) چنانچه در طول مدت دوره صندوق فردى از اعضا خداى ناکرده فوت نماید بدون قرعه کشى مبلغ ماهیانه و جایزه به وصىّ متوفّا پرداخت مى گردد. و) دادن وام جهت خرید خانه با بهره بانکى جمهورى اسلامى به اعضا. ز) دادن وام جهت اجاره خانه به اعضا. ح) دوره قرعه کشى صندوق 120 ماه مى باشد و در ماه آخر از نفر یکصد و بیستم تا سیصد و پنجاه هم مبلغ 000/800/4 تومان پرداخت مى گردد. ط) پرداخت قسط ماهیانه مبلغ 000/20 تومان از تاریخ 20 الى 30 هر ماه دریافت مى گردد. کسانى که در تاریخ مقرر قسط پرداخت نکنند، مبلغ 2000 تومان جریمه و از قرعه کشى آن ماه محروم مى گردند. نظر شما در مورد فعالیّت این صندوق چیست؟

پاسخ :
هرگاه سرمایه گذارى مردم تحت ضوابط مضاربه باشد، و آنچه به آنها جایزه مى دهند به عنوان سهم سرمایه گذاران در این مضاربه باشد مانعى ندارد والّا باطل است. در ضمن مادام که سودى در مضاربه ظاهر نشود دادن پول به اشخاص اشکال دارد؛ ولى در مجموع به نظر مى رسد که این کار خالى از اشکال نیست وشما عزیزان آلوده این کار نشوید.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.