سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام دفاع | سوال پنج

پرسش :

درباره دفاع مشروع بفرمایید: الف) اگر شخصى دیگرى را مجروح کند یا وى را بکشد، ولى ادّعا کند که در مقام دفاع بوده امّا اولیاى دم مدّعى باشند از باب دفاع نبوده، آیا قصاص و دیه ساقط است؟ ب) آیا فرد مى تواند در مقام دفاع از اقوام خویش یا افراد دیگر، مهاجمى را که به آنها تجاوز کرده به قتل برساند؟ ج) فردى به خیال این که دیگرى مهاجم است به سوى وى تیراندازى کرده، و او را مى کشد، آیا قصاص مى شود؟

پاسخ :
الف: ادّعاى مدّعى دفاع بدون ارائه دلیل ومدرک شرعى پذیرفته نمى شود.

ب: در صورتى که تنها راه دفاع از آنان کشتن مهاجم باشد مجاز است؛ مشروط بر این که بتواند این امر را ثابت کند.

ج: قصاص نمى شود و دیه دارد.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.