سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام اولاد | کودک آزاری

پرسش :

از آنجا که چندى پیش متأسّفانه کودکى 9 ساله در اثر ضربات مادرش دچار مرگ مغزى و کما شد، لطفاً به سؤالات زیر پاسخ دهید: الف) کودک آزارى در شرع مقدّس و فقه اسلامى چه حکمى دارد؟ ب) فتواى شما براى تأدیب و مجازات قانونى کودک آزاران چیست؟ ج) از نظر جناب عالى بروز پدیده کودک آزارى در خانواده ها، ناشى از چیست و براى کاستن از آن چه باید کرد؟

پاسخ :
جواب الف تا آخر: کودک آزارى در شرع مقدّس اسلام جایز نیست و هرگاه خداى ناکرده پدر یا مادرى مرتکب چنین کارى شوند حاکم شرع مى تواند آنها را تعزیر کند و اگر کارى باشد که منتهى به فوت یا نقص عضو یا جراحتى گردد دیه دارد؛ ولى تنبیه هاى جزئى و مختصر، که هیچ گونه اثرى روى بدن نگذارد آن هم در صورت ضرورت، مانعى ندارد. و چه بهتر که از آن هم صرف نظر شود و از طریق تشویق و محبّت اقدام به تربیت شود.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.