سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام طلاق | سوال بیست و نه

پرسش :

مردى به تمام وظایف خود در برابر همسرش عمل مى کند؛ ولى زوجه او به دلیل خصوصیّات اخلاقى خود، از زندگى با شوهر کراهت شدید داشته، و در عسر و حرج است، و متقاضى طلاق خلع مى باشد، در حالى که مرد رضایت به طلاق ندارد، بفرمایید: الف) آیا حاکم شرع مى تواند مرد را مجبور به طلاق نماید، و در صورت استنکاف وى از طلاق، خود حاکم اقدام به طلاق دادن زوجه کند؟ ب) در صورتى که عسر و حرج ناشى از سوختگى صورت مرد و کریه المنظر شدن او، یا به دلیل فاصله سنى زیاد بین زوجین باشد به گونه اى که مرد توان ارضاى جنسى زن را نداشته باشد، حکم مسأله چیست؟ ج) در هر یک از صور فوق، اگر احتمال به گناه افتادن زن در صورت طلاق ندادن زیاد باشد، حکم مسأله چیست؟

پاسخ :
در صورتى که واقعاً زن در عسر و حرج شدید باشد، و دلیل معقولى عسر و حرج خود داشته باشد، و بیم افتادن در گناه نیز برود، حاکم شرع مى تواند به شوهر تکلیف طلاق کند. اگر طلاق نداد، حاکم شرع مى توانداو را طلاق دهد.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.