سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسجد | سوال هفت

پرسش :

مسجدى در شهر گلپایگان، هیچ گونه وقف نامه یا سندى که گویاى حدود مسجد باشد ندارد. در سال هاى اخیر ایوان مسجد نیز ـ بدون این که صیغه خاصّى خوانده باشند ـ به فضاى مسجد ملحق گردیده است. حال با توجّه به این که یکى از هیأت هاى مذهبى شهرستان با تلاش برادران و جوانان ولایى آن خطّه، در مسجد مذکور برنامه هاى دینى و مذهبى برپا کرده، و مورد استقبال همشهریان قرارگرفته، مستدعى است حکم شرعى دو سؤال ذیل را تبیین فرمایید: الف) آیا فضاى حیاط مسجد، در حکم مسجد است؟ ب) با توجّه به این که علم به مسجد بودن ایوان سابق نداریم، و در این باره ظهور عرفى نیز وجود ندارد، ایوان ملحق شده به مسجد چه حکمى دارد؟

پاسخ :
ظهور عرفى مساجد در این گونه مناطق این است که ایوان و حیاط مسجد (جز در مواردى که قرینه اى بر خلاف قائم باشد) جزء مسجد است.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.