سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام پزشکی | سوال سی و هفت

پرسش :

خداوند متعال در آیه 5 سوره حج و 14 سوره مؤمنون آغاز خلقت انسان را از نطفه مى داند. آیا شبیه سازى انسان با این آیات تناقض ندارد که براى تولید جنین سلول هاى تناسلى را در سلول هاى پوست کشت مى کنند؟ با توجّه به این که مى گویند فکر انسان شبیه سازى شده با فکر خود انسان یکى است و حتّى بعضى مى گویند که فکر همدیگر را مى خوانند. در این صورت مسؤولیّت اعمالى را که انسان شبیه سازى شده با فکر دیگرى انجام مى دهد بر عهده چه کسى است؟ آیا انسان شبیه سازى شده داراى روح است به طورى که در قیامت زنده شود و به حساب او رسیدگى شود؟ (چون مى گویند که انسان شبیه سازى شده، داراى عاطفه نمى باشد).

پاسخ :
تا زمانى که این تئورى به مرحله عمل نرسد و آثار و نتایج آن مشاهده نشود نمى توان در مورد مسائل مختلف آن اظهار نظر کرد، ولى منافاتى با آیات قرآن ندارد زیرا شبیه سازى یک استثنا است نه یک قاعده کلّى.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.