سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام وکالت | سوال یک

پرسش :

شخصى به قصد کلاهبردارى با صاحب ملک مسکونى قراردادى مشتمل بر رهن تنظیم و دو برگ چک نیز بمبلغ رهن مذکور در قرارداد به صاحب ملک مى دهد، و وکالت ملک را از صاحب ملک به عنوان وکیل به مدّت یک سال مى گیرد. مالک پس از دو ماه یا کمتر متوجّه مى شود که آن شخص کلاهبردار بوده، و متوارى شده، و به قرارداد عمل ننموده، و چک ها نیز قابل وصول نیست. آیا مالک شرعاً صاحب ملک خود مى باشد؟ آیا شخص ثالث با اطّلاع از کلاهبردارى آن شخص مى تواند آن ملک را تصاحب کند، یا به منزله خرید مال دزدى محسوب مى شود؟

پاسخ :
اگر وکالت جدّى به شخصى داده، و آن شخص مطابق آن وکالت عمل نموده، عمل او معتبر است. مگر این که قبل از اقدام وکیل، موکّل او را عزل کرده، و به وى اطّلاع داده باشد. و سوء استفاده وکیل در حکم بالا تأثیرى ندارد، بلکه باید تعقیب گردد.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.